Продължете към съдържанието

Хиперактивните деца вече имат свое сдружение

Честит празник на детето! На този ден, посветен на най-ценното ни – децата, и на зачитането на правата и благополучието им, с вълнение обявяваме създаването на сдружение „Нетипичен ум – СДВХ”. Сдружението събира родители от цяла България, обединени от каузата за по-добро разбиране, приемане, грижа и достъп до терапии и образование за децата със синдром на хиперактивност и дефицит на внимание (СДВХ или ADHD на англ.). Решени сме да разбием широко разпространените митове за хиперактивността, да премахнем стигмата и дискриминацията към децата със СДВХ, да работим с институциите за подобряване на достъпа до диагностика, терапевтиране, ресурси и реално, ефективно приобщаващо образование, съобразено с трудностите, които срещат децата със СДВХ. 

СДВХ (известно още като ХАДВ) е разпространено невроеволюционно състояние, засягащо деца и възрастни. То се проявява със значителна хиперактивност, нарушена концентрация и импулсивно поведение. Децата с СДВХ често се сблъскват с предизвикателства в учебната среда и социалното взаимодействие. Но с подходяща подкрепа, разбиране и образование, те могат да постигнат успех и да използват своя пълен потенциал.

„Нетипичен ум – СВДХ“ има удоволствието да обяви пускането на своята онлайн страница, посветена на предоставянето на информация, ресурси и подкрепа за децата, родителите и учители. Тази инициатива има за цел да повиши осведомеността и разбирането за ХАДВ, както и да предостави полезни инструменти и стратегии за справяне със симптомите и предизвикателствата, с които децата и родителите им се сблъскват всекидневно.

Посетете сайта ни, за да разберете повече за СДВХ и мисията на „Нетипичен ум – СДВХ”.  Ако сте родител на дете със СДВХ, специалист, педагог или самите вие имате СДВХ и искате да се присъедините към каузата ни, пишете ни.

„Ако преподаваме в клас така, както трябва да преподаваме на деца със СДВХ, вероятно ще имаме много по-силна образователна система.“ – Robert Reid

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *